Present till bilintresserad

Köra sportbil på racingbana

Är det någon i din närhet som snart fyller år och som gillar snabba bilar? Då har vi ett par riktigt bra förslag på present till en bilintresserad bilnörd, som säkert kommer bli ett minne för livet. En körupplevelse som ökar adrenalinet i hela kroppen.

Racing på bana

Att få trycka pedalen i botten på en racingbana är det många killar och män som drömmer om. Känslan av att tryckas bakåt i förarsätet när hästkrafterna går lös är en adrenalinkick som bilnörden kan leva länge på.

En sån upplevelsepresent finns att köpa i lite olika former och med olika bilar. På svenska formel-banan i Mantorp kan man köra supersnabba Formel bilar. I Ljungbyhed finns möjlighet att köra snabba Radical SR3 som gör 0-100 på under 3 sekunder!

Racingbanan kan också användas för att gå lös med en supersportbil som till exempel Ferrari 458 Italia eller Lamborghini Gallardo Superleggera 570-4. Båda har hela 570 hästkrafter och kan göra 325 km/h som toppfart.

En sån här racingupplevelse börjar alltid med en genomgång och instruktioner. Därefter får man köra 2-4 varv på banan beroende på vilket paket man köpt. Racing med sportbil finns bland annat på Ring Knutstorp i Skåne.

sportbil på racingbana

Sportbil på stan

På racingbanan är det fri fart och säkerheten är mycket hög. Det finns också presenter för en bilintresserad som vill glida omkring i stadsmiljö och kanske få en eller annan blick på sig.

Även här kan man köra Ferrari och Lamborghini. Lite beroende på ort kan det också finnas andra sportiga bilar att testköra som till exempel Hellcat (717 hästkrafter) och Ford Mustang Shellby.

Såna här testkörningspaket säljs i olika nivåer där man får 10-20 minuters körning. Orter som man kan köra i är i de flesta fall Stockholm, Göteborg, Malmö. Vissa bilmodeller finns även på mindre orter som Helsingborg, Sundsvall och Linköping.

Supersnabba sportbilar på flygfältet

Har du sett programmet Top Gear? Där kan man få se motorjournalister testa vrålåk i mycket höga farter på flygfält och sedan snacka fikonspråk som bara en äkta bilnörd förstår. Det här är en upplevelse som nu går att köpa och göra för vem som helst.

Kör sportbil på flygfält
Köra sportbil på flygfält

Live It har ett upplevelsepaket som de kallar för Top Gear Airfield. Där får en kille (eller tjej) som har körkort testa bilar som kan köra upp till 345 km/h.

Allt börjar med en utbildning och en körning på cirka 100 km till ett flygfält. Väl framme är det maxfart som gäller. Bilar som kan köras är bland annat Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan EVO och Porsche Panamera.

Action på folkracebanan

En annan rolig upplevelse i bil är folkrace. Det är ju dessutom en rolig aktivitet du kan göra tillsammans med den du ger presenten. Det kommer säkerligen bli ett roligt, gemensamt minne från en tuff och fartfylld kamp på folkracebanan.

folkrace, present till bilintresserad

Kolla på din ort om det finns banor för folkrace och där det arrangeras race för sällskap. Greatdays säljer färdiga paket på orter som Tomelilla, Stockholm, Linköping och Borlänge. Priset ligger kring 1000-3000 kr beroende på omfattning och ort.

Gokart som present till bilintresserad utan körkort

Den sista presenten vi tänkte tipsa om är gokartkörning. Där finns det ju möjlighet även för yngre personer att delta och som inte har körkort ännu. Gokart-upplevelse för familj finns på flera orter i Sverige från Malmö i söder till Luleå och Kiruna i norr.

kör gokart, familj

Det finns begränsningar på minsta ålder och längd där 9 år och 135 cm är vanligt för den som vill köra barngokart. Är ni en familj så väljer föräldern en vuxenkart och den kör alla som är äldre än 15 år och minst 150 cm lång.

En gokart-upplevelse brukar i regel vara kring 20-30 minuter och under den tiden körs ett par heat. Kolla in utbudet hos Greatdays här. Priser från 345 kr.

Med alla dessa tips hoppas vi att du hittar en bra present till honom att ge när han ska uppvaktas på ett speciellt och minnesvärt sätt.